Gradske šume: Stepin gaj

I ovaj vikend tragali smo za obližnjom šumom u koju ćemo se skloniti od betona, pa smo se uputili u Stepin gaj. Nedaleko od Kumodraža, trinaest kilometara od centra grada na jugoistoku je šumski park koji pripada opštinama Voždovac i Zvezdara.

Stepin gaj se prostire  na 8,5 kilometara kvadratnih. Šuma je planski sađena i sadrži četinare: kedrove, čemprese, jele, borove, ali i jasen, brezu, hrastove.

Kroz šumu postoje staze za šetnju, a i proplanak na kome nema drveća i odličan je za igru i izlete. Postavljene su klupe i stolovi, a po đubretu koje je ostavljeno vidi se da ljudi kad je lepo vreme roštiljaju.

Šuma je pitoma i možete i skretati sa staza i šetati samom šumom po opalom lišću. Iako u tekstovima koje sam pročitala zameraju što Stepin gaj nije uređen i što ima palih debala, to nije nešto što smeta ni ljudima a ni šumi.

Do šume ne može da se dođe direkno autobusom, već su neophodna kola, ili pešačenje.  A samu šumu krasi mnoštvo ljudskog đubreta, kesa, flaša, čepova, omota od slatkiša, tako da smo se vratili sa tri kese pune đubreta. Kese nismo poneli već smo ih našli tamo, ali da jesmo mogli smo još da napunimo.