O nama

Poznato je koliko je drveće značajno za život ljudi, pored toga što obezbeđuje kiseonik i prečišćava vazduh, ono svojim korenskim sistemima igra glavnu ulogu u kruženju vode u prirodi, pa otud između ostalog i klimatske promene čijim posledicama smo izloženi u svakom godišnjem dobu. Drveće sprečava eroziju tla i zaglušuje buku. Sa druge strane neprestani zahtevi potrošačkog društva za različitim proizvodima od drveta (papir, nameštaj, ogrev, itd) ili za prostorom dovode do neprekidnog krčenja šuma bez nekog sistematskog obnavljanja. U Beogradu smo svedoci uništavanja drveća od strane investitora koji su stare kuće sa dvorištima i različitim vrstama drveća zamenili za višespratnice sa eventualnim sitnim rastinjem ispred, ili samo parkingom. Iz navedenog sledi zaključak da je akcija «Drveće za grad» nužna ne samo na lokalnom nego i globalnom nivou.

«Šuma peva» je društveni servis čija je misija iniciranje, stimulisanje, stvaranje, organizovanje i realizovanje akcija koje doprinose kreiranju boljih uslova za život ljudi u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Naš osnovni cilj je pošumljavanje i podsticanje akcija za pošumljavanje.

Okupili smo se kao grupa entuzijasta, stručnjaka u svojim oblastima, koji su usred zabrinutosti za planetu zbog klimatskih promena čije su posledice nemerljve, rešili da preduzmemo akciju i da iskoristimo svoje dosadašnje iskustvo u radu i poznanstva i da mobilišemo lokalnu zajednicu da zajedno svako u skladu sa mogućnostima damo doprinos očuvanju planete i našeg neposrednog okruženja.

Sadnja u gradu ne može da se izvodi neplanski iz tog razloga smo se povezali sa gradskim Zelenilom i počeli da sarađujemo sa njima. Ostvarili smo saradnju sa službom Gradskog zelenila na opštinama Voždovac, Rakovica, Zvezdara i Vračar i nadamo se da će ta saradnja biti proširana na čitav grad. Sa druge strane Zelenilo je prepoznalo naše ciljeve i izašlo nam u susret tako što nas je spojilo sa građanima koji su prijavljivali mesta za sadnju koju Zelenilo nije bilo u mogućnosti da izvede.

Glavni cilj akcije Drveće za grad je poboljšanje kvaliteta života, podizanje svesti građana o važnosti očuvanja čovekove okoline kroz direktne akcije kao i uspostavljanje modela saradnje na akcijama pošumljavanja između organizacija civilnog društva, javnog sektora, biznis sektora i građana.

Naša organizacija je ostvarila partnerstvo između javnog i civilnog (Srbijašume, Zelenilo) i javnog i biznis sektora (Interglider, Trumpet) a ujedno i sa građanima rešavajući problem individualne sadnje za koji ni Srbijašume ni Zelenilo nisu imali kapacitet.

Možete nas kontaktirati na shumapeva@gmail.com